Fuengirola, Andalusië, Spanje

+34 640 830 638

Stel je vraag
Hoe schrijf je een trouwbelofte!

Hoe schrijf je een trouwbelofte!

In Amerikaanse films zie je het vaak. Een bruidspaar leest elkaar een huwelijksgelofte voor. Ik kan me nog zo’n film herinneren. Wat de titel was en wie de hoofdrolspelers waren, is me ontschoten, maar dat doet er niet zoveel toe. Waar het om gaat is dat het eind me altijd is bijgebleven. Ze trouwen en de bruid spreekt de bruidegom toe met een persoonlijke boodschap. Die was zo ontroerend dat ik er een brok van in mijn keel kreeg, moeite moest doen om niet te gaan huilen en meteen een visioen kreeg van mijn eigen toekomstige huwelijk.

In Nederland zie je het ook steeds meer. Dat geliefden elkaar met een persoonlijke boodschap vertellen hoeveel ze van elkaar houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zelf een huwelijksgelofte schrijven?

Wat helpt is om jullie liefde te behandelen als een verhaal. Een verhaal heeft een begin, een middenstuk en een einde (in figuurlijke zin). Het begin – hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Waarom ben je verliefd op hem of haar geworden? Het midden – wat hebben jullie meegemaakt? Waar liep je tegenaan? Wat heeft jullie liefde sterker gemaakt? Wat waardeer je in de ander? Het einde – hoe ziet jullie leven er uit over een paar jaar? Wat zijn jullie toekomstdromen?

Als je alles hebt opgeschreven, ga je bepalen wat voor jou de rode draad is en waar je dus wilt beginnen. Stel dat je er altijd al van droomde om in een ander land te gaan wonen. Vervolgens ontmoet je jouw ware liefde en dan blijkt hij of zij dezelfde droom te hebben. Door een rode draad te bepalen en hier jouw verhaal aan op te hangen, breng je een natuurlijke structuur aan in je verhaal.

Nog een paar praktische tips:

  • Stem de lengte van jullie gelofte op elkaar af. Het voelt ongemakkelijk als de een tien minuten aan het woord is en de ander al klaar is na een minuut. Een lengte van circa drie minuten is gebruikelijk.
  • Lees een aantal keer voor wat je hebt opgeschreven. Misschien aan een goede vriend of vriendin? Als je hardop voorleest, merk je bijvoorbeeld op waar zinnen nog niet zo lekker lopen en je hebt alvast een aantal keer geoefend.
  • Op internet staan legio voorbeelden van huwelijksgeloften. Die kun je ter inspiratie gebruiken.
  • Het gaat om jou, dus schrijf vanuit je hart. Dan kan het eigenlijk niet mis gaan.